8) It is not unusual for workers in that region ____.(1995.1)
A. to be paid more than a month late
B. to be paid later than more a month
C. to pay later than a month more
D. to pay late more than a month
9) It is reported that ________adopted children went to know who their natural parents are.(1997.1)
A. the most B. most of C. most D. the most of
10) The little man was _______one meter fifty high.(1997.1)
A. almost more than B. hardly more than C. nearly more than D. as much as
参考答案:
1) C 2) C 3) D 4) A 5) B 6) C 7) B 8) A 9) C 10) B
2. 比较级测试特点
在四级测试中,比较级属低档题,比较简单,考查范围大体有
1)比较级形式的判断
比较级考题在设计干扰项时一般都会有比较与非比较的选择,more than 与as/so …as的选择。如上面的③,⑤。
2)比较级的修饰语
比较级的修饰语包括修饰语的结构和修饰语的选用。
结构指比较级修饰语须置于比较级之前,如①,②和④。
修饰语的选用根据其所表达的意思而定,如⑥,⑩。
3)比较级结构与其它结构的区别
如⑧中形容词修饰语more than a month与比较级结构的区别,⑨中most 与the most的区别。
3. 比较级应对策略
1)如果选项中有比较级结构,则该题则为比较级考查题,可根据比较级使用规则选择正确答案。
2)比较级修饰语应注意more than 或as…as结构之前。
3)注意比较结构的完整性,要么是more than 结构,要么是as/so …as 结构,或是the more …., the more ….的句型。
4)注意结构的各种变体:
结构内出现名词时的结构可以是as old a car, as many /much/few/little …as。
5)如果有比较 对象的选择应注意比较对象的一致性和互不包容性。如:
His English is better than anyone else’s in his class.
二、 比较级
1. Test Yourself
在我们分析比较级的测试特点探讨其应对策略之前,让我们首先看以下几题。
1) Radio, television and press ____ of conveying news and information.(1995.6)
A. are the most three common means
B. are the most common three means
C. are the three most common means
D. are three the most common means
2) If tap water were as dangerous as some people think, ________ would be getting sick.(1998.1)
A. a lot of more us B. more a lot of us
C. a lot of us more C. a lot more of us
3) The trumpet player was certainly loud. But I wasn’t bothered by his loudness ___ by his lack of talent.(1999.1)
A. than B. more than C. as D. so much as
4) Americans eat ____ as they actually need every day.(1998.6)
A. twice as much protein B. twice protein as much twice
C. twice protein as much D. protein as twice much
5) There are few electronic applications ____ to raise fears regarding future employment opportunities than robots.
A. likely B. more likely C. most likely D. much likely
6) The little man was ____ more than one meter fifty tall.(1995.1)
A. nearly B. quite C. hardly D. almost
7) Certain programs work better for some ___ for others.(1995.1)
A. and B. than C. as D. but
8) It is not unusual for workers in that region ____.(1995.1)
A. to be paid more than a month late
B. to be paid later than more a month
C. to pay later than a month more
D. to pay late more than a month
9) It is reported that ________adopted children went to know who their natural parents are.(1997.1)
A. the most B. most of C. most D. the most of
10) The little man was _______one meter fifty high.(1997.1)
A. almost more than B. hardly more than C. nearly more than D. as much as
参考答案:
1) C 2) C 3) D 4) A 5) B 6) C 7) B 8) A 9) C 10) B
2. 比较级测试特点
在四级测试中,比较级属低档题,比较简单,考查范围大体有
1)比较级形式的判断
比较级考题在设计干扰项时一般都会有比较与非比较的选择,more than 与as/so …as的选择。如上面的③,⑤。
2)比较级的修饰语
比较级的修饰语包括修饰语的结构和修饰语的选用。
结构指比较级修饰语须置于比较级之前,如①,②和④。
修饰语的选用根据其所表达的意思而定,如⑥,⑩。
3)比较级结构与其它结构的区别
如⑧中形容词修饰语more than a month与比较级结构的区别,⑨中most 与the most的区别。
3. 比较级应对策略
1)如果选项中有比较级结构,则该题则为比较级考查题,可根据比较级使用规则选择正确答案。
2)比较级修饰语应注意more than 或as…as结构之前。
3)注意比较结构的完整性,要么是more than 结构,要么是as/so …as 结构,或是the more …., the more ….的句型。
4)注意结构的各种变体:
结构内出现名词时的结构可以是as old a car, as many /much/few/little …as。
5)如果有比较 对象的选择应注意比较对象的一致性和互不包容性。如:
His English is better than anyone else’s in his class.
三、 情态动词
1. Test Yourself
首先让我们分析以下近几年情态动词的考题:
1) This box is too heavy, _________give me a hand?(1998.1)
A .would you mind B. would you please C. will you like to D. will you please to
2) Research findings show we spend about two hours dreaming every night , no matter what we ____ during the day.(1999.1)
A. should have done B. would have done C. may have done D. must have done
3)It was very kind of you to do the washing-up,but you____ it.(1998.6)
A. mustn’t have done B. wouldn’t have done C. mightn’t have done D. didn’t have to do
4) If you don’t like to swim, you ___ stay at home.(1995.1)
A. should as well B. may as well C. can as well D. would as well
5) You ____ him so closely;you should have kept your distance.(2000.6)
A. shouldn’t follow B. mustn’t follow C. couldn’t have been following D. shouldn’t have been following
6) You ___her in her office last Friday; she’s been out of town for
two weeks.(19996.1)
A. needn’t have seen B. must have seen C. might have seen D. can’t have seen
7) The room is in a terrible mess; it ____ cleaned.(1996.6)
A. can’t have been B. shouldn’t have been C. mustn’t have been D. wouldn’t have been
参考答案
1) B 2) C 3) D 4) B 5) D 6) C 7) A
2.情态动词的测试要点
从以上例题可以看出,四级语法对情态动词的测试大体有以下几点。
1)情态动词的基本用法,如①④⑤。
2)情态动词 动词的完成形式的用法,如③⑥。
3)情态动词的推测性用法⑦。
3. 情态动词的应对策略
情态动词的使用主要根据其所表达的含义。解题时注意以下几点:
1)情态动词自身结构要正确
结构包括情态动词自身的搭配和其后的连带成分。除ought外情态动词后接原形动词,测试中常将不同结构的动词置于一起设干扰项,如①。四个选项都与请求有关,但would you mind后接动名词,一般说would you like to而不是will you like to, will you please后用原形动词,答案是would you please?
2)注意情态动词推测性用法中各个情态动词使用的句型是否与题干句型一致。
在情态动词的推测性用法中,must, can, may, might, could各用于不同的句型,应注意分辨。具体使用规律为:
语法的十一种时态与例子(四): http://insuns.com/article/15527-1.html